Isus
NADBISKUPIJA ZAGREBAČKA

Župa svetog Ivana Krstitelja
Zlatar Bistrica
Duh Sveti

Povijest župeŽupa sv. Ivana Krstitelja u Zlatar Bistrici osnovana je dekretom Nadbiskupskog Duhovnog stola 8. VII. 1994. po Nadbiskupu Franji kar. Kuhariću

Dekretom 5.VIII. 1994. imenovan je prvi upravitelj župe vlč. Ivan Grudiček koji preuzima župu isti mjesec, 25. VIII.1994. To je povijesna godina prvog dolaska pape Ivana Pavla II u Hrvatsku, koji u Zagrebu 11.IX.1994. među ostalima blagoslivlja i temeljni kamen za novu župnu crkvu u Zlatar Bistrici.

Iste godine, izabrana je u suradnji s komisijom za građevinarstvo Nadbiskupije između tri predložene, lokacija, na kojoj je sada crkva. Tri godine trajale su pripreme, počevši od otkupa zemljišta, natječaja za idejno rješenje pastoralnog plana župe, lokacijske i građevinske dozvole te izvedbenog projekta. Prihvaćen je idejni projekt ing. Giorgia Montine iz Zagreba, koji je zapravo razrađen nacrt crkve iz Lackawanne, New York. Razglednica te pravilno oktogonalne crkve, slučajno je došla u ruke župniku, pa je radi jednostavnosti i ljepote predlaže g. Montini na razradu uz promjenu i prilagodbu omjera. Njezina izvorna oktogonalnost najbolje se vidi na stropu.

Gradilište je istina, blagoslovio već za Ivanje 1995. biskup Marko Culej, ali se sa gradnjom još nije moglo početi zbog tehničkih i financijskih nedostata.

U javnom natječaju, izvođenje radova povjereno je firmi PRIGORKA-STANOGRADNJA d.d. Sesvete, koju zastupa direktor Ratimir Sviben. Zemljani radovi i gradnja crkve započeli su 25. ožujka 1997.

Ona će biti završena za nepuna tri mjeseca zahvaljujući dinamici radova i modernoj tehnici. Već za Ivanje bit će blagoslovljena i u njoj održana prva Pričest i sv. Potvrda po biskupu Marku Culeju.

Zanimljivost u gradnji je ta što je istovremeno sa početkom radova na temeljima počela izrađivati kompletna krovna konstrukcija s lameliranim nosačima u poduzeću GAJ, Podravska Slatina.dekret